Облік та аналіз комерційної діяльності

Спеціальність: Облік і оподаткування
Код дисципліни: 6.071.01.E.079
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: к.е.н., доц. Лемішовська Олеся Степанівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен: - знати: особливості організації та методики ведення бухгалтерського обліку та аналізу комерційної діяльності підприємств, теорію, методологію, практику ведення обліку в торговельних підприємствах та громадському харчуванні; - уміти: практично застосовувати набуті знання при веденні обліку та аналізу діяльності торговельних підприємств.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - пререквізити: Бухгалтерський облік, Фінансовий облік І, Фінансовий облік ІІ, Економічний аналіз; - корреквізити: Організація бухгалтерського обліку, Бухгалтерський облік в управлінні підприємством.
Короткий зміст навчальної програми: Особливості діяльності комерційних підприємств і їх вплив на організацію обліку. Порядок ведення обліку на підприємствах гуртової торгівлі. Бухгалтерський облік товарних операцій на підприємствах роздрібної торгівлі. Облік тари та тарних матеріалів у торгівельних підприємствах. Організація і ведення бухгалтерського обліку на підприємствах громадського харчування. Звітність торгівельних підприємств. Економічний аналіз та організація аналітичної роботи в торгівлі. Аналітичні показники діяльності торгівельних підприємств. Аналіз фінансового стану торговельних підприємств.
Методи та критерії оцінювання: - поточний контроль (30%): усне опитування, робота на практичному занятті, виконання контрольної роботи; - підсумковий контроль (60%): іспит; - усна компонента (10%).
Рекомендована література: 1.Бухгалтерський облік в торгівлі та ресторанному господарстві: навч. посіб. / Г.В. Блакита. І.О. Гладій, О.М. Дзьоба, О.Т. Бровко. – К.: Центр учбової літератури, 2019. – 288 с. 2.Утенкова К. Облік у торгових підприємствах: Навчальний посібник /К. Утенкова .-К.: Алерта, 2016.-222 с. 3.Максимова В., Кузіна З., Стиренко Л., Степова С. Облік у галузях економіки: Навчальний посібник – К.: Центр учбової літератури, 2019. – 496 с. 4.Матвієнко А., Ковешников В., Разметова О.Організація готельно-ресторанного господарства: Навчальний посібник – К.: Центр учбової літератури, 2018. – 564с. 5.Економічний аналіз в підприємствах торгівлі та харчування : навч. посібник / Н.М. Гаркуша, Н.Б. Кащена, О.В. Цуканова, Нат. М. Гаркуша : Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - X., 2016. - 266 с.